загрузка...
Математика 3 клас. Урок 73. Множення та ділення на 10 і 100 - 23 Января 2015
Главная » 2015 » Январь » 23 » Математика 3 клас. Урок 73. Множення та ділення на 10 і 100
10:56
Математика 3 клас. Урок 73. Множення та ділення на 10 і 100

Мета: вчити учнів застосовувати під час обчислень правила множення і ділення на 10 і 100, розв'язувати числові рівності та нерівності; формувати вміння розв'язувати складені задачі на 2-4 дії, які є комбінацією вивчених видів простих задач (арифметичні дй першого та другого ступенів); розвивати логічне мислення; виховувати інтерес до предмета.

предыдущий урок  
конспекты уроков
  следующий урок
 

Хід уроку. Математика 3 клас. Множення та ділення на 10 і 100
I.      ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
II.     АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ (див. додаток на с 24)
III.   ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ УРОКУ
—  Сьогодні на уроці ми повторимо правила множення та ділення на 10 і 100; продовжимо роботу над розв'язуванням задач вивчених видів.
IV.   РОБОТА НАД ТЕМОЮ УРОКУ
1.     Робота за підручником (с 97-98)
Завдання 609
—  Який із поданих виразів є розв'язанням задачі? (56 : (80:10))
Завдання 610
Учні за записами пояснюють, як виконали ділення.
Завдання 611
Учні пояснюють, як  виконати обчислення,  працюючи у зошитах. До кожної рівності на множення складають по дві рівності на ділення.
Завдання 612. 
Самостійне виконання завдання
Один учень працює біля дошки. 
15-10=150                        15-10 = 150                       480: 10+100 = 148
60: 10 = 6                          600: 100 = 6                      (340 + 600): 10 = 94
Завдання 613. Колективне виконання завдання
—  Яка з рівностей хибна? (348 = 384; 550 = 500)
—  Яка з нерівностей істинна? (550 > 500)
—  Уставте такі числа, щоб рівності та нерівності стали істинними. (370:10 = 100-63;500 :100 >4;20-4> 15;4-100 = 220 \ 180)
—  Перетворіть хибні числові рівності на істинні. (340 + 160 = 500; 410 — 80 = = 330:230:10-10 = 230)
Фізкультхвилинка
Завдання 614
—  Про що йдеться в цій задачі?
—  Поясніть числа задачі. Яким є питання задачі?
—  Що треба знати, щоб відповісти на питання задачі? (Треба знати два числові значення: 1 — довжину першого стрибка (відомо — 3 м) та 2 — довжину другого стрибка (невідомо).) Якою арифметичною дією відповімо на питання задачі? (Дією додавання)
Після цього учні самостійно записують розв'язання. Розв'язання
1) 300 — 28 = 272 (см)— довжина другого стрибка;
2) 300 + 272 = 572 (см) — довжина перших двох стрибків разом;
3) 572 -330 = 242 (см).
Відповідь: 2 м 42 см подолав спортсмен за 3 стрибки.
Завдання 615
— Запишіть задачу коротко.

 

— Як знайти третє число? (Від суми трьох чисел відняти суму першого та другого.) Чи можемо ми дізнатися про третє число? (Так, сума трьох чисел нам відома (900) і сума першого та другого чисел нам теж відома (400).)
—  Яка сума нам ще відома? (Сума другого та третього чисел.) Чи можна аналогічно дізнатися про перше число? (Так, треба від суми трьох чисел (900) відняти суму другого та третього числа (800).)
—  Таким чином ми дізнаємося про перше і про третє числа. Як же нам дізнатися про друге число? (Тут можна міркувати двома способами: із суми першого та другого чисел відняти перше число, або із суми другого та тре тього чисел відняти третє число.)
—  Запишіть розв'язання по діях. Розв'язання
900 - 400 = 500 — III число
900-800= 100 —І число
400 -100 = 300 — II число
Відповідь: 100 — перше число, 300 — друге число, 500 — третє число.
2.     Розв'язування рівнянь
х + 762 = 888                                         х- 264 = 143
433 + х=763                                           812-х = 345
3.     Знаходження периметра прямокутника
—  Обчисліть периметр прямокутника, якщо:
•   його довжина дорівнює 6 см, а ширина втричі коротша;
•   його довжина у 2 рази більша, ніж ширина, а ширина дорівнює 3 см.
4.     Гра «Перетворення»
600кг=[] ц 
7 ц 3 кг = [] кг
4 м 4 см = [] см
5.     Офтальмологічна пауза
6.     Розв'язування логічних задач
•   Що важче: кілограм борошна чи кілограм заліза? (Однаково)
•   Опівночі йшов дощ. Чи можна чекати на сонячну погоду через дві доби? (Ні, буде ніч.)
V.    ПІДСУМОК УРОКУ
—  Що повторювали па уроці? Наведіть приклади.
VI.   ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ 
Математика 3 клас. Множення та ділення на 10 і 100
С. 98, завдання 616; 617.

Додаток 
1.     Перевірка домашнього завдання
Завдання 607
700 : 100 + 34 = 41             5 • 100 : 10 = 50                  (320 - 120): 100 = 2
(54 + 46) : 100 = 1               80 : 10 • 100 = 800              (160 + 340): 100 = 5
Завдання 608
— Скільки треба заплатити за 8 кг такого печива? (45 :5 • 8 — 72 (грн))
2.     Гра «Віконечка»
36 + [] = 48-[]                                14 + [] = 22-[]
30-[]=6 + []                                    21-[]=13 + []
Розв'язання
36+ 6 = 48-6                                      14 + 4 = 22-4
30-12=6+12                                       21-4 = 13 + 4
3.    Хвилинка каліграфи (с. 97)


Категория:
поурочные конспекты уроков
| Просмотров: 1445 |
gdz-masters.org © 2016 Яндекс.Метрика
Закрыть